Σελίδες

About

17 Οκτωβρίου 2018

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΣΤΗ PELLA TV


Την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 15.00΄ θα προβληθεί από την Pella TV η εκπομπή "ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ", με θέμα "Τα Παλιά Γιαννιτσά". 
 Στην εκπομπή ο εκπαιδευτικός, ιστορικός και συγγραφέας Δημήτρης Χατζηβρέττας,
  μέσα από παλιές φωτογραφίες αναφέρεται στη πόλη των Γιαννιτσών των περασμένων εποχών. Πρόσφατα εκδόθηκε το βιβλίο του "Τα Γιαννιτσά επί τουρκοκρατίας (12ος αιώνας-1912)" και με αφορμή την έρευνά του αυτή μας περιγράφει εικόνες από τα παλιά Γιαννιτσά.
Την Πέμπτη επίσης 18 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 19.00΄ με την ευκαιρία της επετείου της απελευθέρωσης των Γιαννιτσών, θα προβληθεί σε επανάληψη η εκπομπή με θέμα τη Μάχη των Γιαννιτσών (19-20 Οκτωβρίου 1912) στην οποία ο παραπάνω εκπαιδευτικός, που επιμελήθηκε επίσης πόνημα που αφορά αυτό το ιστορικό γεγονός και εκδόθηκε με μέριμνα αρχικά της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Γιαννιτσών "Ο Φίλιππος" και στη συνέχεια του Δήμου Πέλλας, με τη χρήση οπτικού υλικού εξιστορεί τα σημαντικά γεγονότα εκείνης της περιόδου και την αποφασιστική πολύνεκρη μάχη των Γιαννιτσών, η οποία χαρακτηρίσθηκε η σημαντικότερη των Βαλκανικών πολέμων, γιατί η νίκη αυτή του Ελληνικού Στρατού, έβαλε τέλος στη μακρόχρονη - περίπου 525 χρόνων - Οθωμανική περίοδο και άνοιξε το δρόμο για την παράδοση της Θεσσαλονίκης.