Σελίδες

About

17 Οκτωβρίου 2018

Θρίλερ στην ΠΓΔΜ: Ελευθερώνουν βουλευτές του VMRO για να ψηφίσουν

Σε τεντωμένο σχοινί κρέμεται η αναθεώρηση του Συντάγματος στα Σκόπια και ο Ζόραν Ζάεφ εξακολουθεί να αναζητά τους 80 βουλευτές που θα στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Η ψηφοφορία θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη αφού έχουν εγγραφεί να μιλήσουν στην ολομέλεια περισσότεροι από 60 βουλευτές.

Χθες δυο βουλευτές του VMRO που βρίσκονταν σε κατ´οίκον περιορισμό λόγω της συμμετοχής τους στα επεισόδια της 27ης Απριλίου 2017, αφέθηκαν ελεύθεροι - κίνηση που εικάζεται ότι έγινε προκειμένου να ψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κάλεσε τους βουλευτές να υπερψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος και δήλωσε ότι είναι «ανοιχτός στον διάλογο» και στην εύρεση λύσεων μέσα από την συζήτηση.
«Ποτέ δεν μου πέρασε από το μυαλό να ασκήσω πίεση σε θεσμούς η σε δικαστήρια» δήλωσε χθες, απαντώντας σε βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ζήτησε οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν το μέλλον της χώρας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ΜΙΑ.
Ο Ζόραν Ζάεφ πρόσθεσε, ότι «το όνομα της χώρας δεν αλλάζει, απλά μόνο συμπληρώνεται» και ότι «σχετικά με το ονοματολογικό και την συμφωνία με την Ελλάδα, αποφασίσαμε να ζητήσουμε εξουσιοδότηση και να ρωτήσουμε τον λαό».
Την ίδια ώρα με ευθεία παρέμβαση οι ΗΠΑ καλούν τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ψηφίσουν υπέρ των συνταγματικών αλλαγών.
Ειδικότερα, σε επιστολή του προς τον αρχηγό του VMRO, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για εξωτερικές υποθέσεις Γουές Μίτσελ εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τη στάση του κόμματος και κάνει λόγο για μια ευκαιρία που μπορεί να μη δοθεί ποτέ ξανά ίσως και για δεκαετίες.