Σελίδες

About

27 Απριλίου 2020

Άρση περιοριστικών μέτρων: Τι θα γίνει με άνοιγμα εκκλησιών και γάμους - Πιέζουν οι ιεράρχες

Με ποια σειρά θα γίνει η διαδοχική επανέναρξη λειτουργίας καταστημάτων, επιχειρήσεων και των εκκλησιών - Αύριο στις 6 μ.μ. οι ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό.

Στο άνοιγμα των Εκκλησιών κατά την αποκλιμάκωση των μέτρων για τον κορονοϊό αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των συντακτών.

Όπως είπε ο κ. Πέτσας η φιλοσοφία και οι διαδοχικές φάσεις του σχεδίου μετάβασης στη νέα κανονικότητα θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό που θα απευθυνθεί στους πολίτες την Τρίτη, στις 18.00 το απόγευμα και θα ακολουθήσει αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου από τους συναρμόδιους υπουργούς.
Αναλυτικότερα όπως είπε ο κ. Πέτσας «αρχικά θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής με συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με την εξυπηρέτηση του κοινού. Στη συνέχεια θα ανοίξουν σταδιακά και σε εύλογη χρονική απόσταση μεταξύ τους οι βαθμίδες της εκπαίδευσης. Σε επόμενη φάση θα ανοίξουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις εστίασης πάντοτε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εφόσον εξελίσσεται ομαλά η υγεία του πληθυσμού. Ανοιχτές θα είναι και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων ενώ σε επόμενο στάδιο οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας της λειτουργίας τους και για το ποίμνιο».Εν συνεχεία, «θα ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες αρχικά δωδεκάμηνης διάρκειας και αφού διευθετηθεί και το θέμα των μεταφορών και τα εποχιακά τουριστικά καταλύματα από τέλος Ιουνίου αρχές Ιουλίου».
Παράλληλα, το αίτημα να ανοίξουν οι εκκλησίες όσο πιο σύντομα, στο πλαίσιο της άρσης των περιοριστικών μέτρων, απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με επιστολή του στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, την Πέμπτη.
Πληροφορίες του πρακτορείου εκκλησιαστικών ειδήσεων «Ορθοδοξία», αναφέρουν πως ο Αρχιεπίσκοπος τονίζει στην επιστολή του ότι δεν θα δεχθεί περαιτέρω υποχωρήσεις σε θέματα λειτουργίας και λατρείας, ενώ το θέμα του ανοίγματος των εκκλησιών ενδέχεται να αποτελέσει το επίκεντρο στην συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την Δευτέρα (27/4), καθώς δεν είναι λίγοι οι ιεράρχες που έχουν αρχίσει να διαμαρτύρονται δημόσια για την κατάσταση με τους ναούς.

Αίτημα επαναλειτουργίας των Ιερών Ναών από τους ιεράρχες της Κρήτης

Συνοδικό γράμμα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, απέστειλαν στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τα μέλη της Συνόδου, ζητώντας την επαναλειτουργία των Ιερών Ναών.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το συνοδικό γράμμα απέστειλαν την περασμένη Παρασκευή και η απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης ήταν ομόφωνη και κοινοποιήθηκε επιπλέον στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, οι ιεράρχες της Κρήτης "κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις, τηρουμένων των απαραιτήτων μέτρων προστασίας για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού".
Τέλος, την Κυριακή ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος καταφέρθηκε εναντίον της κυβέρνησης με αφορμή την κινητή συναυλία που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το Σάββατο (25/4) με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη.

Τι θα γίνει με τους γάμους

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας της ιατρικής σχολής Αθηνών, Νίκος Σύψας απάντησε άλλωστε στο αν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν οι γάμοι την περίοδο του καλοκαιριού.
Σχετικά με τους γάμους που είναι προγραμματισμένοι φέτος το καλοκαίρι, ο κ. Σύψας δήλωσε ότι οι συγκεντρώσεις θα γίνουν, αλλά θα πρέπει να τηρηθούν κάποιοι κανόνες. Για παράδειγμα, οι καλεσμένοι θα πρέπει να έχουν απόσταση μεταξύ τους και θα πρέπει να υπάρχουν αντισηπτικά σε κάθε τραπέζι, ενώ προτείνει ο αριθμός των καλεσμένων να είναι σχετικά μικρός, ακόμη και πιο κάτω από 250 άτομα.
"Θα υπάρχουν πολύ λιγότερα τραπέζια μέσα και κάποια περισσότερα έξω, που είναι πιο ασφαλές. Επίσης, θα υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός πελατών ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα", ανέφερε ο κ. Σύψας σχετικά με τα εστιατόρια, τα καφέ και τα μπαρ, ενώ για τις παραλίες είπε: "Δεν θα επιτρέπεται συνωστισμός για τις οργανωμένες παραλίες. Και εκεί θα βγουν συγκεκριμένες οδηγίες".