Σελίδες

About

14 Οκτωβρίου 2012

Eγκύκλιος Σεβ. Μητροπολίτου Eδέσσης Πέλλης & Αλμωπίας, για την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Μακεδονίας


Αγαπητοί Πατέρες και εν Χριστώ αδελφοί,

Συχνά στην πορεία της ανθρώπινης ιστορίας οι λαοί αντιμετωπίζουν θανάσιμους κινδύνους, οι οποίοι απειλούν όχι μόνο την φυσική αλλά και την πνευματική ελευθερία τους. Η Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία διδάσκει ότι βασικό χαρακτηριστικό της ανθρώπινης υπόστασης και ειδοποιός διαφορά σε σχέση με ολόκληρη την υλική δημιουργία είναι το αυτεξούσιο, ενισχύει και ευλογεί όσους μετέχουν με ανδρεία και αισθημα ευθύνης σε τέτοιους δίκαιους αγώνες. Σε αυτούς τους αγώνες, τους δίκαιους και τους ηρωικούς ανήκει και ο Μακεδονικός αγώνας.
Εφέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Ιδιαίτερα για την επέτειο της απελευθερώσεως των πόλεων Εδέσσης (18.10.1912) και Γιαννιτσών (20.10.1912) η Ιερά Μητρόπολις προσκάλεσε τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ προκειμένου να ευλογήσει και να λαμπρύνει με την παρουσία του τις επετειακές εκδηλώσεις από το απόγευμα της 17ης έως το απόγευμα της 20ης Οκτωβρίου 2012, στη διοργώνωση των οποίων μετέχουν και η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, ο Δήμος Εδέσσης και ο Δήμος Πελλας.
Κατά τη διάρκεια του εορταστικού τετραημέρου οι πόλεις Έδεσσα και Γιαννιτσά θα έχουν την ιδιαίτερη ευλογία της ελεύσεως του Τιμίου Λειψάνου της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος από την Ιερά Μονή Ιβήρων Αγίου Όρους, το οποίο θα μεταφέρει ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αρχιμ. Ναθαναήλ και θα τεθεί σε προσκύνηση από την 17η έως και την 20η Οκτωβρίου στους Ιερούς Ναούς Αγίας Σκέπης Εδέσσης και Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γιαννιτσών.
Καλούμε λοιπόν όλους σε πάνδημη συμμετοχή στις επετειακές εκδηλώσεις. Ως χριστιανοί, ως Έλληνες, ως ελεύθεροι κάτοικοι αυτού του ευλογημένου τόπου ας εκφράσουμε ευγνωμοσύνη πρωτίστως στον Άγιο Θεό αλλά και στους ηρωϊκούς κληρικούς και λαϊκούς αγωνιστές για την ελευθερία της Μακεδονίας μας. Αξίζει να τους τιμούμε και να τους δοξάζουμε, όχι μόνον επειδή αναδείχθηκαν ελευθερωτές της επίγειας Πατρίδας μας, αλλά γιατί ο ευγενής αγώνας και η θυσία τους μπορεί να αναχθεί σε διαχρονική παραίνεση ολοκληρωτικού πόθου και αγώνα για την αιώνια Πατρίδα όλων των ανθρώπων• τη Βασιλεία του Θεού της αγάπης, της ελευθερίας, της ειρήνης και της αληθινής δικαιοσύνης.
Προς Θεόν Ευχέτης
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας ΙΩΗΛ