Πάνω από ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να δουν εδώ και λίγα λεπτά τα καινούργια εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Παρά το γεγονός ότι η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων είχε ανακοινώσει ότι τα νέα εκκαθαριστικά θα είναι διαθέσιμα από την Δευτέρα, πριν από λίγο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Taxis η σχετική ανακοίνωση.
Τα νέα εκκαθαριστικά, αφορούν στους ιδιοκτήτες που ανήκουν σε μια από τις τέσσερις κατηγορίες:

  • περιπτώσεις οικοπέδων που βρίσκονται σε περιοχές που δεν ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός αξίας ακινήτων λαμβάνοντας υπόψη την ευνοϊκότερη φορολογητέα αξία μεταξύ Φ.Α.Π. 2013 και Εν.Φ.Ι.Α.

  •  εξαίρεση από το φόρο ακινήτων που βρίσκονται στη νήσο Κεφαλληνία,

  • την απαλλαγή από τον κύριο φόρο του υπολοίπου οικοπέδου ιστορικών διατηρητέων μνημείων ή έργων τέχνης και

  • τη μείωση του συντελεστή συμπληρωματικού φόρου μη ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των Ν.Π.Δ.Δ. που δεν εντάσσονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.
Προφανώς, οι περισσότεροι ανήκουν στην πρώτη κατηγορία. Οι φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν μεγάλες μειώσεις φόρου οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν και το 90%. Θα υπάρξουν και αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών οι οποίοι, παρά τα όσα έχουν ακούσει μέχρι στιγμής, δεν θα διαπιστώσουν καμία διαφορά στο ύψος του φόρου.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι από την εκκαθάριση προέκυψε ότι για τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους, οι χαμηλότερες πλησιέστερες τιμές του αντικειμενικού συστήματος που χρησιμοποιήθηκαν για να βγει ο φόρος κατά την εκκαθάριση της 1ης Αυγούστου, ήταν και οι χαμηλότερες δυνατές για το συγκεκριμένο ακίνητο.
Νέα υπηρεσία
Οι χρήστες του Taxis, θα διαπιστώσουν ότι προστέθηκε μια νέα υπηρεσία. Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, δίνει τη δυνατότητα και στα 6,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες να εντοπίσουν μέσω Taxis αν έχει «περάσει» στο σύστημα η όποια πληρωμή έχουν κάνει μέχρι τώρα για τον ΕΝΦΙΑ. Η εφαρμογή θα φανεί χρήσιμη κυρίως στους φορολογούμενους που δεν έχουν δικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxis και χρησιμοποιούν τους κωδικούς της συζύγου ή του συζύγου.
Σε εκκρεμότητα μένει πλέον η παροχή της έκπτωσης φόρου για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα καθώς και σε όσους πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για να λάβουν την έκπτωση του 50% ή του 100%.